top of page

Evoluție

Paul MacLean, un neurolog american, a dezvoltat È‹n

anii ’50 unul dintre cele mai cunoscute modele de È‹nÅ£elegere a structurii creierului – teoria celor trei creiere sau creierul triun. Astfel, modelul lui MacLean încearcă să descrie creierul mamiferelor ca pe o serie de descoperiri evolutive.

creier2.jpg

Din această perspectivă, creierul este în esență un creier reptilian la care s-au adăugat ulterior două secÈ›iuni: sistemul limbic È™i neocortexul. Acest lucru a implicat un proces de evoluÈ›ie de peste 250 de milioane de ani, de când mamiferele au apărut cu o descendență diferită. Apoi, dezvoltarea creierului a avut loc progresiv, integrând funcÈ›ii din ce în ce mai complexe. Cele mai primitive funcÈ›ii au continuat să fie procesate de aceleaÈ™i structuri vechi. Conform acestei teorii, structura creierului reflectă fazele prin care a trecut; afirmă că adânc în creier este cea mai veche parte din punct de vedere filogenetic.

Creierul reptilian este localizat în trunchiul creierului, cel care se ocupă de funcÈ›iile cele mai de bază. Acestea includ ritmurile vieÈ›ii, bătăile inimii È™i respiraÈ›ia. Este alcătuit din trunchiul cerebral, ganglionii bazali, sistemul reticular È™i cerebelul. După cum s-a indicat deja, este preocupat de asigurarea supravieÈ›uirii noastre, fiind primul filtru prin care procesăm informaÈ›iile. Creierul reptilian ne È›ine într-un mediu sigur È™i departe de pericol, deÈ™i tinde să fie oarecum rigid È™i repetitiv. Este sursa rezistenÈ›ei la obÈ›inerea a ceea ce dorim, de aceea uneori frica ne împiedică să mergem înainte. Un exemplu al mecanismului creierului reptilian de a reacÈ›iona rapid la stimulii potenÈ›ial periculoÈ™i din mediu este confruntarea cu un stimul precum un zgomot puternic; reacÈ›ia noastră cea mai imediată este frica È™i paralizia.

creier3.png

Creierul limbic a apărut la primele mamifere ÅŸi ne permite să memorăm răspunsurile pentru a le folosi în situaÈ›ii viitoare. Este alcătuit din talamus, amigdala (emoÈ›iile), hipotalamusul, bulbii olfactivi, regiunea septală È™i hipocampul (memoria). Acesta este un al doilea filtru È™i clasifică stimulii în funcÈ›ie de ceea ce simÅ£im (durere, fericire, extaz). Astfel, atunci când aceste emoÈ›ii sunt experimentate, creierul limbic le va stoca în memorie È™i va
genera comportamente de abordare sau de luptă.

Creierul cognitiv-executiv sau neocortexul ne permite să procesăm in mod conştient informaţiile, fapt ce ne diferenţiază de restul mamiferelor. Aici sunt generate procesele intelectuale superioare, cum ar fi comportamentele sociale, empatia, inhibiția, planificarea, logica, imaginația sau procesarea experiențelor viitoare.

Astfel, informaÈ›iile care provin din mediu trec prin structuri care le procesează, asigurânduse că va fi luată cea mai bună decizie. Acest lucru se datorează faptului că un răspuns impulsiv È™i involuntar, tipic „creierului reptilian”, nu este întotdeauna cea mai bună opÈ›iune.Prin urmare, o participare a cortexului È™i interacÈ›iunea acestuia cu creierul reptilian, ne determină să ne comportăm È™i să gândim într-un mod mai flexibil.

Călărețul și elefantul

creier.jpg

Când ne gândim la mintea noastră, ne gândim la acea parte care este conÈ™tientă; acea parte pe care o putem accesa prin limbajul interior, prin gândurile noastre. Mai există însă È™i o a doua parte, care este mai puÈ›in accesibilă, dar care are un rol central pentru fiecare dintre noi. Unii le-au numit sisteme, alÈ›ii euri, însă cel mai uÈ™or mod de a înÈ›elege cum este mintea noastră divizată este prin metafora Elefantului È™i CălăreÈ›ului, propusă de Jonathan Haidt în cartea lui, „Ipoteza fericirii”.

CălăreÈ›ul este eul conÈ™tient. E acea parte a minÈ›ii noastre care este raÈ›ională, rezonabilă, care face diferenÈ›a dintre bine È™i rău È™i alege (aproape) întotdeauna binele Este cea care ne dă senzaÈ›ia că suntem liberi să alegem, cea pe care o folosim pentru a rezolva probleme de matematică sau pentru a analiza situaÅ£ii. În creier, locul CălăreÈ›ului este în
cortexul prefrontal.

Elefantul este acea parte a minÈ›ii care include toate procesele automate, care pot să aibă loc în acelaÈ™i timp È™i fără efort. Este cel care generează rapid È™i inconÈ™tient toate impresiile È™i senzaÈ›iile care stau la baza opiniilor È™i emoÈ›iilor pe care noi (conÈ™tient) le recunoaÈ™tem, numim È™i uneori verbalizăm. E mai greu de localizat în creier, pentru că acoperă o gamă
mult mai largă de mecanisme. El sesizează că un obiect este mai îndepărtat decât altul, orientează brusc atenÈ›ia în direcÈ›ia unui zgomot ÅŸi conduce maÈ™ina când drumul este cunoscut sau pustiu.

RelaÈ›ia dintre Elefant È™i CălăreÈ› nu explică doar de ce funcÈ›ionează È™i când nu funcÈ›ionează auto-controlul. Dinamica dintre cele două sisteme ale minÈ›ii noastre explică È™i modul în care percepem lumea, modul în care luăm decizii È™i cum se formează emoÈ›iile. Altfel spus, CălăreÈ›ul controlează Elefantul doar în câteva situaÈ›ii foarte specifice. În primul rând, dacă Elefantul vrea foarte tare ceva anume, CălăreÈ›ul devine irelevant. Când impulsul este suficient de puternic, CălăreÈ›ul nici nu apucă să sesizeze ce s-a întâmplat.

creier1.png

În al doilea rând, sistemul automat poate să facă 10 lucruri simultan, fără efort È‹n t9imp ce călăreÈ›ul are o capacitate foarte limitată. Sistemul conÈ™tient poate să lucreze pe un singur lucru o dată È™i pentru perioade foarte scurte de timp pentru că necesită foarte multă energie. Când CălăreÈ›ul este obosit, stresat, grăbit, nemâncat sau cu prea multe pe cap, cedează. Elefantul este mult mai rezistent È™i mai eficient; nu necesită efort È™i va prelua controlul imediat ce CălăreÈ›ul nu mai poate. Astfel, cele trei părÅ£i din creierul nostru (creierul reptilian, sistemul limbic ÅŸi neocortexul) sunt È‹n teorie doua personaje: elefantul ÅŸi călăreÅ£ul. CălăreÅ£ul asigură parcurgerea corecta a drumului de catre elefant; È‹n cazul È‹n care călăreÅ£ul cade, elefantul continuă să se deplaseze, È‹nsă haotic, nemaifiind ghidat de călăreÅ£. AÅŸadar, colaborarea celor doua personaje este esenÅ£iala pentru corpul uman.

bottom of page