top of page

Memoria

creier2.jpg

Etimologic, cuvȃntul memorie vine din latinescul memoria. Este vorba despre un proces cognitiv, logic, reprezentȃnd capacitatea creierului uman de a codifica, stoca, pastra şi apoi aminti informaţii dobandite şi experienţe trecute. Este esenţiala pentru dezvoltarea omului şi depinde de procesele de ȋnvăţare, deoarece asocierea datelor va stimula şi perfecţiona procesul de memorare.

Stocarea informației

Stocarea informației

În psihologie, memoria este procesul în care informaÈ›ia este codificată, stocată È™i recuperată. Codificarea permite informaÈ›iilor din lumea exterioară să ajunga la cele cinci simÈ›uri sub formă de stimuli chimici È™i fizici. Depozitarea reprezintă a doua etapă È‹n formarea memoriei. Aceasta implică faptul că informaÈ›ia este menÈ›inută pe perioade de timp. În cele din urmă al treilea proces este recuperarea informaÈ›iilor care au fost stocate; aceste informaÈ›ii trebuie să fie localizate È™i readuse la cunoÅŸtinţă; recuperarea informaÅ£iilor depinde atȃt de tipul acestora, cȃt ÅŸi de capacităţile individului.

Un tip de memorie inconÈ™tientă a fost definită drept memorie implicită care se distinge de memoria explicită. Această distincÈ›ie a fost introdusă de Graf È™i Schacter în 1985: „Memoria implicită se manifestă atunci când îndeplinirea unei sarcini este facilitată fără recuperarea conÅŸtientă, în timp ce memoria explicită se manifestă atunci când îndeplinirea unei sarcini necesită recuperarea conÈ™tientă a experienÈ›ei anterioare”. O distincÈ›ie fundamentală între tipurile de memorie a fost cea propusă în 1968 de către Atkinson È™i Shiffrin între memoria pe termen scurt (MTS) ÅŸi memoria pe termen lung (MTL). Prima se referă la acele elemente care rămân în conÈ™tiință pentru o perioadă scurtă de timp È™i care se uită în cazul în care nu sunt puse în aplicare strategii pentru „stocarea” în MTL.

Pentru a ȋnţelege mai bine structura şi modul de funcţionare al memoriei, putem compara acest concept cu o bibliotecă. Imaginȃndu-ne că ȋn capul fiecaruia dintre noi se află o cameră plină cu rafturi şi cărţi; cărţile reprezentȃnd informaţiile, acestea sunt organizate ȋn funcţie de mai multe criterii: importanţă, volum, efortul depus pentru a o localiza, etc.

De ce uităm?

creier3.png

Hippocampusul este o structură care la naÈ™tere este „imatură”. Imaturitatea sa în primii ani de viață explică aÈ™a-numita „amnezie infantilă”, care caracterizează lipsa unor amintiri explicite privind primii trei ani de viață. De fapt, neuronii care sunt prezenÅ£i de la naÅŸtere sunt cele mai vechi celule ale corpului nostru È™i, spre deosebire de celelalte, nu sunt înlocuite cu altele noi.

De ce uităm?
creier4.png

Uitarea este un proces integrant al memoriei, care face posibilă funcționarea eficientă a acesteia. Specialiștii spun că uităm din două motive:
ï‚· - informaÈ›ia pe care încercăm să ne-o amintim nu mai este disponibilă, practic amintirile respective au dispărut (situaÈ›ie specifică memoriei de lucru, de scurtă durată)
ï‚· - accesul la o amintire este împiedicat, deÈ™i ea există încă în memoria noastră de lungă
durată.

Psihologii au elaborat o serie de teorii încercând să explice de ce È™i cum intervine uitarea la nivelul fiecărui tip de memorie. Majoritatea sunt incomplete È™i nu reuÈ™esc să surprindă decât o parte din complexitatea procesului memoriei, iar altele sunt dificil de demonstrat prin studii care să redea situaÈ›ii din viaÈ›a reală în care învățăm informaÈ›ii noi È™i le uităm pe altele. Cert este că fenomentul uitării continuă să rămână un subiect controversat, fiind o sursă de dezbateri pentru specialiÈ™ti.

Teoria degradării urmelor lăsate de informaÈ›ii - susÈ›ine că orice informaÈ›ie cu care lucrăm în memoria de scurtă durată lasă o anumită urmă chimică/fizică în creierul nostru. Pe măsură ce timpul trece (specialiÈ™tii consideră că după 15-30 de secunde), urma respectivă se estompează din ce în ce mai tare, până la dispariÈ›ie, dacă informaÈ›ia nu este repetată.


Înlocuirea informaÈ›iilor – susÈ›ine că memoria de scurtă durată are o capacitate limitată de a stoca informaÈ›iile, iar când acel prag este depășit, informaÈ›iile vechi sunt înlocuite cu cele nou memorate.


InterferenÈ›a – această teorie consideră că informaÈ›iile deja stocate în memoria de lungă durată interferează cu cele noi, iar efectul poate fi în ambele sensuri: fie uităm sau ne amintim distorsionat amintirile mai vechi (interferență retroactivă), fie amintirile noi sunt memorate greÈ™it sau nu reuÈ™im să le memorăm din cauza celor vechi (interferență proactivă).

​

Lipsa consolidării informaÈ›iilor – ia în calcul atât factorii psihologici, cât È™i pe cei biologici implicaÈ›i în procesul memoriei. Când o informaÈ›ie este reÈ›inută, în creier au loc modificări la nivelul neuronilor, iar neurotransmițătorii, substanÈ›ele chimice care transportă informaÈ›iile către creier, pot inhiba sau favoriza trecerea acestora din memoria de scurtă durată în cea de lungă durată. Consolidarea constă practic în aceste modificări neuronale implicate în fixarea informaÈ›iilor în memoria de lungă durată. AfecÈ›iuni ale hipocampului sau vârsta înaintată pot afecta acest proces È™i favoriza uitarea.

Mult timp oamenii de È™tiință au considerat că uitarea ar fi un eÈ™ec al creierului. Acum însă uitarea este văzută ca fiind o caracteristică benefică a memoriei. Un studiu simplu a ilustrat rolul benefic al uitării într-o activitate de memorare, cu implicaÈ›ii pentru alte procese cognitive. Un grup de participanÈ›i a memorat o listă de nume de păsări. Apoi li s-a solicitat să îÈ™i amintească doar jumătate din totalul de nume. Practic cealaltă jumătate a trebuit să fie uitată, pentru că nu mai avea utilitate. Concluzia autorilor a fost că dacă avem capacitatea de a uita informaÈ›iile de care nu avem nevoie, vom avea È™anse mai mari să rezolvăm o problemă sau să ne amintim o informaÈ›ie, chiar È™i atunci când suntem distraÈ™i de alÈ›i stimuli.

Cum să ne antrenăm memoria?

Cum ne antrenăm memoria?

creier5.gif

Pentru ca informaÈ›iile pe care le memorăm să nu se estompeze există câteva mijloace inspirate din munca de cercetare derulată de oamenii de È™tiință de-a lungul timpului:
ï‚· - o informaÈ›ie este mai puÈ›in probabil să fie uitată dacă este reÈ›inută într-un context pe care îl înÈ›elegem sau dacă suntem implicaÈ›i emoÈ›ional


ï‚· - cu cât repetăm informaÈ›iile pe care dorim să le memorăm, ne raportăm la ele frecvent sau le folosim în activitatea noastră, cu atât avem È™anse mai mari să le fixăm mai bine în memorie


ï‚· - asocierea informaÈ›iilor noi cu cele deja memorate asigură o mai bună fixare a acestora, creȃndu-se conexiuni logice, iar noile informaÈ›ii pot fi mai bine înÈ›elese (analogii, asocieri, comparaÈ›ii)


ï‚· - numeroase studii au arătat importanÈ›a somnului pentru fixarea informaÈ›iilor în memoria de lungă durată; deprivarea de somn ne împiedică să memorăm È™i favorizează uitarea

bottom of page